sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Și ortodocșii au dat o mână de ajutor baptiștilor




În afară de revoluția de la 1848 care dorea afirmarea națiunilor și a principiului libertăților cetățenești, s-au ivit sisteme filozofice precum: pesimismul, pozitivismul, darwinismul și materialismul, definite a fi curente moderne. De valul libertății a fost luată și  Biserica Ortodoxă româna din Ardeal, care se plângea că este nedreptățită, persecutată și că toata lumea vrea să o distrugă.
Biserica Ortodoxă spunea în 1878 „Noi, deși suntem constituiți bisericește pe principiile libertății  perfecte, această libertate trebuie s-o conformăm totdeauna cu principiile autorității de la care emană” B.S. 1878 / 46 Pg 1.
După o lege din 1791 catolicii aveau dreptul să dea matricolă (certificat de naștere) copiilor ce proveneau din căsătorii mixte și se vor boteza în religia catolică. Lucrul acesta nu era pe placul ortodocșilor și de aceea s-au lipit de cei ce fluturau flamura libertății de conștiință.
În anul 1890 s-a ivit o posibilitate bună prin care Biserica Ortodoxă avea ocazia să ia de la catolici ceea ce-și dorea mult să aibă, doar ei, adică Biserica Catolica să nu mai fie „domnitoare”,  lucru pentru care ortodocșii se luptă și azi,  deși era legea LIII din 1868 care tratează despre reciprocitatea confesiunilor din patrie.
Era aici și o mare supărare pe care și-o exprimă foarte răspicat:
„Asupra întrebărilor acestora,  să le rezolve după chipul și forma altor tineri din Europa și ușor se poate întâmpla de într-o bună dimineață dimpreună cu clerul catolic - și noi clerul greco-orientalu și cel protestant ne vom trezi, că matricolele nu vor mai vedea la oficiile parohiale, căsătoriile se vor încheia înaintea primarilor comunali, prin comune se vor ivi emisari și misionari fanatici din toată lumea și se va încerca a ridica capiște pentru baptiști și anabaptiști, pentru nazareni și iconoclaști, lipoveni și răscolnici. Timpul nu e tocmai neacomodatu pentru primirea lor.”
Și în adevăr catolicii au pierdut, dar ortodocșii nu au câștigat ce au dorit, dar baptiștii au primit recunoaștere deplină și drept de a emite matricole.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu