vineri, 14 iulie 2017

Familia Coldea din Dretea la 122 de ani de credință baptistă




De când Domnul mi-a deschis inima și ochii spre istoria poporului baptist, mă simt tot mai zidit, mai încurajat, cresc spiritul și mă hrănesc din viața minunaților credincioși simpli sau învățați. În fiecare familie în care intru găsesc resurse, găsesc idei, trăiri, viață, dar nu o viață înăbușită ci o erupție de viață care nu se lasă frântă de urletele satanei care dă târcoale și vrea să frângă orice  nădejde adevărată în Dumnezeu. Așa am găsit și  o familie de referință în poporul baptist  care se numește Coldea din Dretea (Huedin).
1. Onuț Coldea  1860-1930
S-a născut aproximativ în 1860, nu avem date precise, doar am făcut niște calcule cu strănepoată  a dânsului, Viorica Lupșa Coldea din Cluj.
În Dretea au venit  doi păstori baptiști,  Ioan Țirban și Gheorghe Florean din Bihor și Onuț care citea Biblia i-a primit în casă. Au început să se adune mai multe persoane și studiind Biblia au înțeles că trebuie să se boteze. În vara anului 1895 a avut în localitate primul botez nou-testamentar  la care s-a botezat Onuț și familia lui, precum și familia Lazăr Gheorghe. La scurt timp Onuț a înființat  în casa lui Biserica Baptistă din Dretea.
A fost primul păstor pe valea Crișului Repede, zona Huedin, a înființat biserici baptiste la Mărgău, Poieni, Negreni.

2. Ion Coldea  1883-1925
 S-a născut în 1883 localitatea Dretea.
L-a primit pe Domnul și a urmat în totul calea aleasă de tatăl său Onuț.
S-a căsătorit cu Onița, au avut trei copii: Ioan, Iustina și Victoria. Toți si-au predat viața Domnului și au făcut parte din biserica baptistă.
A murit la 42 de ani în 1925 și a lăsat un mare gol în familie, dar această sarcină a fost luată de Onuț, tata lui Ion și s-a ocupat în cel mai conștiincios mod față de familia rămasă în suferință.

3. Ioan  Coldea 1911- 1990
Se naște în localitatea Dretea, jud. Cluj, la 9 aprilie 1911, fiind fiul lui Ion și Onița Coldea, credincioși baptiști.
La vârsta de 14 ani, adică în anul 1925 rămâne orfan de tată, dar buna lui creștere îl ajută să rămână lângă Domnul și în greaua lui încercare. A fost ajutat și de  bunicul său Onuț care l-a îndrumat pe calea Domnului.
În anul 1928 se întâlnește cu Domnul Isus primindu-l în inimă ca Domn și Dumnezeu și în ziua de 18 iunie 1928 este botezat de fr. Gabor Ioan în localitatea Sâncrai, din zona  Huedin.  
În anul 1930 absolvă Seminarul Teologic Baptist din București.
În anul 1933 se căsătorește cu Maria, născută Marchiș și împreună au 2 copii:
1. Maria, născută în 1938 se căsătorește în anul 1955 cu Lupșa Simion și au  copii: Viorica, Dorel. Dorel are pe  Horia.
2. Ioan (Nelu), născut în 1945.
În anul 1945 este ordinat pentru Biserica Baptistă din Dretea și Bedeciu. A slujit ca păstor și la bisericile baptiste din: Călățele, Mărgău, Morlaca, Poieni, Ciucea, Negreni și Bucea. Fratele era foarte dedicat lucrării și era mereu pe teren ca să vină în întâmpinarea nevoilor din cercul mare de activitate și de multe ori trebuia să meargă pe jos de la o biserică la alta.
În ziua de 27 septembrie 1990, la vârsta de 79 de ani este chemat de Domnul acasă ca să fie pentru totdeauna cu Cel pe care l-a iubit și slujit cu credincioșie.
Serviciul de înmormântare a fost condus de fratele Mihai Hușan, președintele Comunității Baptiste de Cluj, Ioan Mânzat, secretarul Comunității, Ioachim Mara, Ștefan Nagy. Au participat peste 200 de persoane din zona de slujire a fr. Ioan Coldea.
4. Ioan (Nelu) Coldea 1945-1993
Se naște după al Doilea Război Mondial în 1945, fiind fiul cel mic al Păstorului  Ioan  Coldea născut în 1911.
Se căsătorește  cu sora Gros Cornelia din Deva și au 2 copii: Eunice Bosanszky Coldea și Claudiu Coldea.
În anul 1969 absolvă Seminarul Teologic  Baptist din București, iar mai târziu Institutul Teologic Protestant din Cluj.
A lucrat ca păstor în bisericile baptiste din cercul Jibou, la Hunedoara și la Grădiștea din Arad. A fost o vreme și profesor la Seminarul Teologic Baptist din București.
Pleacă din țară și se stabilește  în Canada la Kitchener, Ontario.

Redau mărturia deosebit de vie a sorei Viorica Lupșa Coldea din Cluj, care a fost crescută și educată de acești oameni ai Domnului și care păstrează și azi cu mare plăcere carnețelele în care bunicul ei își făcea notițe:
După 27 de ani de la moartea bunicului meu Coldea Ioan senior amintirile cu el sunt foarte vii. El a fost un om viu cu adevărat pe câmpul Evangheliei. Recitindu-i din nou agendele mă întreb cum a putut alerga atâta la mai mult de 17 biserici,fără mașină ,doar cu ocazii,pe jos si cu o cursă? Avea doi copii, gospodărie, era bolnav. Stătea doar 2,3 zile pe acasă,timp în care era vizitat de frați ,sau se ocupa cu albinele ,sau făcea papuci. Ca nepoată pot să spun că el și-a pus amprenta cea mai puternică pe viața mea ca un stâlp de lumină. Primele amintiri cu el le am pe genunchi unde se ruga extrem de mult, iar în ultimii ani aproape de fiecare dată îl găseam citind Biblia. Vă redau o zi din anul 1965,6 ian. ''M-am sculat la ora 4 ,mi-am aranjat lucrurile și am plecat la cursă. Cu cursa de Mânăstireni am mers până la șoseaua. De aici am luat cursa de Oradea si am mers la Negreni. Dimineața si după masă am fost aici. Am ținut un serv. divin și ora de rugăciune. Pe seara am mers la Bucea. Am ținut sfat cu frații. În adevăr toți erau îndurerați pentru mine din cauza pierderii soției mele. Aici am vizitat trei familii. La Cornel am avut mai multe întrevederi, sfaturi și mângâieri,împreună cu rugăciuni cu foc. Pentru toate numele lui Dumnezeu fie lăudat. Doresc să-L slujesc cu mai multă predare și lepădare de sine. M-am predat din nou Domnului în rugăciune cu foc si lacrimi amare.''...''Pe jos la Huedin...ne-a ajuns o sanie...M-am reîntors cu o sanie cam cu greu.'' Acasă mă găsesc tare străin în singurătatea mea fără  Maria. De n-aș avea încredere în bunătatea lui Dumnezeu ar fi rău de mine. Dar mă mângâie cuvântul Sfintelor Scripturi-unica comoară ce mi-a mai rămas. Dumnezeule bun nu lua de la mine acest tezaur.'' Azi am plecat spre Mărgău. Am plecat de acasă pe jos și până în Huedin nu m-a luat nimic [10 km]. M-am obosit tare. De la Huedin am mers cu cursa camion până la Margău. Ne-a zdrobit tare.'' Cu motoreta spre Almaș.''
Ce-l făcea special în ochii mei erau multele lui calități; dragostea pentru frați, credința, ospitalitatea, mila, punctualitatea, perseverența, seriozitatea, spiritul de sacrificiu și organizatoric și încă multe altele. Am crescut într-o familie unde eram înconjurata de mulți frați de credința , care veneau la bunicu cine știe de unde ca să se sfătuiască. Nu i-am auzit să bârfească pe alții, din contră încercau să ajute. Au venit colegii lui unchiul  Nelu Coldea, de la seminar, Taloș, Talpoș, o bucurie de nedescris,erau atâta de frumoși și tineri. Eu o fetița de 10 ani, priveam și ascultam.

Mai apoi unchiul  Nelu Coldea a fost pastor la Jibou,Hunedoara,Arad,iar in 1988 a plecat în Canada,unde a și murit în 1993, la 48 de ani. Un om inteligent,vesel,credincios,care a dus mai departe ce-i lăsase tatăl lui.

Acestea sunt câteva informații despre familia Coldea, dar cu ajutorul Domnului vom reveni cu alte mărturii și informații.
Pentru alte informații despre Biserica din Dretea și poze de familie, vezi aici.
7. Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!
8. Isus Hristos este acelaşi ieri şi azi şi în veci!

(Evrei 13:7-8, VDCC)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu