vineri, 22 decembrie 2017

Bâtea Ilie 1918 – 1984




Fratele Constantin Nicolae,  a publicat în revista „Îndrumătorul Creștin Baptist” din anul 1984 următoarele informații despre fr. Ilie Bâtea.
Viaţa de peregrin şi slujitor al Evangheliei a fratelui Ilie Bâtea, păstorul bisericilor din Anina, Ciudanoviţa, Secăşeni şi Vrăniuţ, judeţul Caraş Severin, apune la vârsta de 66 ani.
După o frumoasă şi binecuvântată lucrare pe ogorul Evangheliei ca păstor al turmei lui Hristos, care i-a fost încredinţată să o păstorească, Dumnezeu a chemat acasă pe robul Său în  dimineaţa de 18 martie 1984.
Fratele Ilie Bâtea s-a născut la data de 18 august 1918 în comuna Cărbunari, jud. Caraş Severin, într-o familie modestă, dar cu frică de Dumnezeu. Pă­rinţii fratelui, Ilie și Floarea,  s-au numărat printre pionierii lucrării lui Dumnezeu din Cărbunari, unde au fondat o bise­rică baptistă.
A absolvit școala primară din localitate.
La 17 ani 1935 a primit botezul nou-testamentar, fiind botezat de pastorul Iosif Ghiocel, în comuna Socolari. Prin acest act tânărul de atunci mărturisea o credinţă nestrămutată, urmare a mântuirii pe care o primise în dar prin jertfa Mântuitorului şi Domnului său, Isus Hristos.
În anul 1940 este încorporat în armată, primește gradul de sergent și apoi pleacă pe front până la sfârșitul războiului.
În 1946 se căsă­toreşte cu sora Tutuianu Magdalena din Moldova Nouă. Căminul lor a fost binecuvântat de Domnul şi cu doi copii, Nelu născut în 1946  şi Marioara născută în 1949.
Încă din tinereţe simte chemarea din partea Dom­nului de a merge la Seminar pentru a se pregăti pentru lucrarea măreaţă de propovăduitor al Evan­gheliei.
În anul 1947 începe cursurile de la Seminar şi în anul 1950 le încheie.
În 1950 este ordinat ca păstor, comisia fiind compusă din fr. Goga Dunca și fr. Iosif Ghiocel, în Biserica Creştină Baptistă din Oraviţa, pen­tru cercul pastoral din Grădinari. În acest sector lucrează până în 1957 când este transferat în cercul Anina, unde a funcţionat ca păstor până în anul 1983. Pe lângă cercurile de mai sus unde a activat ca păs­tor între anii 1961—1963, mai girează şi bisericile din Reşiţa şi Dognecea.
Fratele Ilie Bâtea a slujit ca pastor 33 de ani, în paralel a deţinut şi calitatea de membru în Comi­tetul de conducere al Comunităţii Timişoara.
Cu toate că fratele a fost pensionat în anul 1983, nu s-a despărţit de lucrare, activând în continuare până când a fost chemat acasă la Domnul.
Suntem încredinţaţi că Dumnezeu va răsplăti sluj­ba destoinică a fratelui nostru şi că îl va întâmpina asemenea stăpânului robului cel harnic : „Bine rob bun şi credincios, ai fost credincios în puţine lu­cruri, te voi pune peste multe lucruri, intră în bucuria stăpânului tău“ (Matei 25:21).
Fratele Ilie Bâtea a fost încercat în timpul vieţii sale pământești în multe feluri ; a avut precum Pavel „ţepuş“ în trupul de carne, neputincios în multe privinţe, dar harul lui Dumnezeu a fost şi pentru acest frate ca al apostolului Pavel îndeajuns şi Dumnezeu l-a aju­tat să-şi ducă la bun sfârșit alergarea.
Serviciul de înmormântare a fost oficiat la data de 20 martie şi a fost condus de fr. Ioan Trif, pre­şedintele Comunităţii de Timişoara, împreună cu următorii fraţi păstori : Dumitru Turcin, Nicolae Raţă, Contantin Nicolae ,Iacob Vuc, Anfilofie Liubimirescu, Ioan Rîncu, Gheorghe Schinteie, Mihai Mihuţ, Ianăş Vrăncuţa, Vasile Gherman, Dănilă Ciortuz, Ioan Vrăncuţa, Duşan Cocar şi Gheorghe Andriţoiu.
 Corul Bisericii din Anina a împodobit serviciul de înmormântare cu cântări potrivite acestei ocazii, de mângâiere şi îmbărbătare.



4 comentarii:

  1. Nu va cunosc, dar va mulțumesc din suflet pentru acest articol. A fost bunicul meu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o dragoste, o pasiune a mea de a face publice numele lucrătorilor din via Domnului și parte din viața publică, pentru că se cade. Poate ne ajutați cu o poză mai de calitate. Vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere